Brukererfaring med legemiddelet Constella

Jeg har fått forespørsel om å skrive litt mer utfyllende om Constella. Legemiddelet er nytt på markedet, og det finnes begrenset med informasjon. Så her er erfaringene mine etter et halvt års bruk:

IMG_5794
Gjør oppmerksom på at dette kun er mine personlige erfaringer. De stemmer ikke alltid overens med boka. Jeg har sammensatte kroniske sykdommer, og kombinerer derfor mange legemidler. Sykdomsbildet mitt er komplisert og i stadig endring, så dette er altså ingen legemiddelfasit. 

Følg alltid legens anbefalinger når det gjelder bruk av medisiner.

Klikk her for å lese om Constella i Felleskatalogen.

Hva er Constella?

Constella er kapsler med 290 µg linaklotid. Dette virkestoffet brukes for å behandle symptomer på moderat til alvorlig irritabel tarmsyndrom (ofte kalt IBS). Hos meg hjelper Constella også på symptomer forårsaket av gastroparese og diabetes 1. Tømming av magesekk og tarm effektiviseres, og glukoseopptaket blir også noe lettere å styre.

Hvordan Constella virker:

Constella virker lokalt i tarmene og bidrar til mindre smerte og oppblåsthet, og forbedrer tarmfunksjonen. Virkestoffet fester seg til reseptoren som kalles guanylatcyclase C som finnes på overflaten i tarmceller. Dermed blokkeres opplevelsen av smerte, og væske kommer inn i tarmene slik at tarmarbeidet forbedres.

IMG_5798

IMG_5798

Bruk:

Min daglige dosering er 1 pille. I pakningsvedlegget står det at effekten er best når den tas sammen med mat. Jeg synes Constella virker best når jeg tar den på tom mage. Tom blir magen sjelden med gastroparese, men dog. Tar jeg den ved et måltid eller sent på dag, kan den miste effekt. Dette har mest sannsynlig med gastroparesen og bukspyttkjertelproblematikken min å gjøre. Virkningen inntrer som regel 1-2 timer etter inntak. Lengre tid kreves dersom jeg spiser samtidig.

I en ideell verden ville jeg helst tatt Constella til en fast tid hvert døgn, helst på morgenen. Fordøyelsen er sårbar og foretrekker en fast rytme. Det er fordelaktig å holde seg nært en do i timene etter inntak. Og nettopp derfor er det vanskelig å ta den til fast tidspunkt, siden dagsplanen varierer. Planlegging kreves! Det gilde er at do-rundetiden som regel komprimeres til en time eller tre.

Jeg opplever at Constella ikke begrenser livet på samme måte som mange andre medisiner gjør. Hvis jeg feks vet at jeg skal ut på noe på kvelden, tar jeg Constella tidligere på dagen, så er sjansen mindre for at jeg er Porsgrunn-avhengig utover kvelden. For å gjøre en kort oppsummering, så er medisinen sosialt hemmende og upraktisk noen timer etter inntak, men øker fleksibiliteten resten av døgnet.

Jeg synes også det er verdt å nevne at jeg har fått mye mindre øsofagitt-symptomer etter at jeg begynte med Constella. Spiserøret har vært betraktelig mindre betent og sårt. Om årsaken har sammenheng med Constella er ikke godt å si. Refluks-skadene har iallefall blitt mindre i denne tiden.

Klikk her og her for å lese mer om mine tidlige erfaringer med Constella

Kosthold:

Constella reduserer irritabel tarm og smerter. Jeg opplever at jeg kan tillate meg litt mer normal mat, om enn i begrensede mengder. Jeg må fortsatt holde meg til «trygg» IBS/gastroparesekost til de fleste måltidene, men kan noe lettere enn før gjøre unntak. For eksempel i sosiale settinger.

Som med andre fordøyelsesmedisiner, synes jeg det er lurt å ha et jevnt inntak av makronæringsstoffene. Det vil si at jeg holder meg til en ganske fast sammensetning av fett, karbohydrater og proteiner. Med et jevnt inntak (om enn lavt eller høyt i hver kategori) er det lettere å justere medisindoseringen. Spesielt funker jeg bedre med et jevnt daglig inntak av fiber og gluten, enn å totalt kutte det ut for å spise det bare av og til. Da blir det fort veldig rotete når jeg spiser det. Jevnt og lite fungerer best. Men dette går også i perioder.

På reise og i jula, hvor matinntaket har vært uplanleggbart (eller viljestyrken ikke strekker til) har jeg tatt 1 kapsel både morgen og kveld. Det var ikke i samråd med lege. Dette syntes for meg å fungere veldig fint. Men da måtte jeg kutte ut medisinen noen dager i etterkant slik at effekten skulle gjenopptas. Ergo: Jeg kan vha overmedisinering utsette fordøyelsesplagene mine noe, men får betale for det etterpå. Når jeg spurte legen om dette er ok å gjøre ved sjeldne anledninger, fikk jeg pekefinger. Det er altså noe som ikke er anbefalt å gjøre.

Etter en tid mister Constella virkningen hos meg. Da tar jeg noen pausedager, og så er effekten på plass igjen. Pausedagene er tunge. Magen krangler mer, jeg blir veldig oppblåst og full, og smertene tiltar. Jeg blir svært sliten disse dagene. Sover lite pga smerter og ubehag.

Bivirkninger: 

Bruk av Constella påvirker elektrolyttbalansen. Jeg blir ekstra tørst noen timer etter inntak. I tillegg til å drikke mye, er det lurt å spise noe salt. Jeg tar daglige tilskudd av magnesium og kalium, men dette er noe jeg har gjort i mange år før jeg begynte med Constella.
Ellers ingen bivirkninger annet enn det jeg ønsker: At magen jobber og gjør mindre vondt. For meg er ikke hyppig do-løping noen timer etter inntak noen bivirkning.

Pris: 

Constella er ikke godkjent for refusjon på blå resept. Og den er dyr: Pr januar 2015 koster 28 kapsler kr 590,00 mens 90 stk koster kr 1806,00. Etter at du har prøvd ut medisinen ei stund, kan du søke om individuell refusjon hos HELFO. Forbered deg på at dette tar lang tid og at du først vil få avslag. Søknaden må være ekstremt velbegrunnet.

Klikk her og her og her og her for å lese mer om saksbehandlingen hos Helfo i forbindelse med Constella

Håper dette var til hjelp for noen!

Ønsker alle ei riktig god helg!

Reklame

16 kommentarer om “Brukererfaring med legemiddelet Constella”

 1. Hei, takk for info.
  Tror du magen blir avhengig av de, slik at man ikke kan slutte eller blir værre om man slutter på de? Vurderer å prøve de men er veldig skeptisk

  Liker

 2. Hei!
  Så fint å se andre som også bruker Constella. Jeg har brukt det siden september 2014 og er ganske fornøyd:-) Har irritabel tarm med forstoppelse og har hatt det siden jeg var lita. Hverdagen min har blitt ganske annerledes, mye mindre luftsmerter og oftere på toa`n, men samtidig er det litt bivirkninger: svimmelhet(lavt BT) og kvalme. Bruker Atacand (blodtrykksmedisiner som forebyggende for migrene)Usikkert om de to sammen ikke er noen god kombinasjon… Det jeg ser er at legene rundt her ikke vet så mye om dette medikamentet. Jeg startet etter å ha vært på møte med et legemiddelfirma (jeg jobber som helsesekretær)Lurer på å ta en pause, men er redd for å bli like ille…Dette var noen ord fra meg, som savner mer info om Constella:-) Kommer til å lese mer her:-) kpj:-)

  Likt av 1 person

  1. Hei Kristin! Takk for gjev informasjon! Ja, kjenner meg igjen i spesielt det med svimmelhet. Jeg har tenkt at det har med elektrolytt-ubalanse og dehydrering å gjøre – hva tenker du om det? Jeg må ta meg en pause på Constella nå, må det fra tid til annen for å få sving i sakene 🙂 Nå alternerer jeg med Resolor – har du prøvd det? Tenkte å skrive mer om dette legemiddelet også. Tusen takk for at du kommenterer og følger! Hør gjerne ifra deg! Ønsker deg fine dager 🙂

   Liker

 3. Hei og tusen takk for rask tilbakemelding. Jeg tror nok også svimmelheten kommer av elektrolytt-ubalanse. Samtidig har jeg et ganske lavt blodtrykk, slik at svimmelheten kommer nok letter da. Resolor har jeg ikke prøvd, ser det er endel mer bivirkninger der..Hører gjerne om hvordan den fungerer. Tidligere har jeg kun brukt probiotika, Laxoberale dråper og liknende, men det fungerer ikke så bra. Får nesten mer magesmerter. Ser med Constella at jeg må passe veldig på å ta det på tom mage og så spise etter 30-60 min. Noen ganger går det veldig bra, andre ganger ikke. Av og til har jeg tatt en ekstre på kvelden, hvis det har stoppet opp…Kanskje den stopper litt å virke og man bør ta en pause, slik du gjør.. Ha en fortsatt fin dag:-))

  Likt av 1 person

  1. Hei! Jeg fikk Constella på blå resept fra min fastlege. Det er dokumentert i min journal at jeg har vært til utredning hos spesialist(med diverse undersøkelser ) og fått diagnosen, det at man også har prøvd diverse kostholdstiltak og f.eks. Laxantia uten effekt. Jeg er stort sett fornøyd med Constella. Har brukt det i ett år nå. Mvh Kristin

   Likt av 1 person

 4. Hei! Ser det er lenge siden du akrev dette innlegget, men jeg lurte på hvor lenge det tok før virkningen av constella kom første gang du begynte med den? Mvh Elisabeth

  Liker

 5. Hei.

  Jeg har akkurat blitt ‘satt på’ Constella, og lurer på dette med gastoenteritt som bivirkning. Vet du noe om dette? Har du selv opplevd oppkast? Jeg forstår ikke helt sammenhengen med hvordan medikamentet skal kunne forårsake magesyke grunnet virus, da altså som bivirkning. Lurer også på om du har vært svimmel ifb med bruk av Constella.

  Liker

 6. Hei. Jeg tok min første Constella-tablett idag, på fastende mage. Etter 1 1/2 time virket den. Ingen ubehag. Håper det fortsetter sånn. Legen min skrev at den skal tas minst 1/2 time før mat. Jeg fikk den på blå resept, og det hjelper godt på budsjettet. Har brukt Movicol, og den koster veldig mye. Takk for god informasjon😊

  Liker

 7. Hei, lurer på om du har noen tips til og unngå bivirkninger? Jeg sliter med forstoppelse, masse luft i magen som fører til mye raping og kvalme (er kronisk kvalm og oppblåst) dette øker betydelig etter jeg har tatt constella. Får bivirkningene 1 til 2 dager etter 😦
  Klarer ikke drikke så mye om dagene, mulig pga det stopper opp allerede i mellomgulvet, når jeg drikker noe har det lett for og skvette tilbake og opp i svelge. Har refluks og irritabel tarm.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s