Ny dings! OmniPod

 

 

IMG_1897

 

Jeg kan ikke streame musikk på den. Foreløpig. Men hvem vet..? Dette er nemlig noe ganske annet enn den insulinpumpen jeg brukte før.

Først må jeg forklare hva en insulinpumpe er:

En insulinpumpes oppgave er å etterligne kroppens insulinproduksjon. Vanligvis frigir bukspyttkjertelen små mengder insulin hele døgnet. I tillegg frigis større doser insulin ved inntak av karbohydrater. Hos diabetikere (type 1) er insulinproduksjonen fraværende fordi immunforsvaret har ødelagt de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen. Insulin må derfor tilføres. Enten via penn (sprøyte) eller pumpe.

Insulinpumpen leverer kontinuerlige, små doser med insulin gjennom en faststående kanyle (nål) i huden. Kanylen skiftes etter noen dagers bruk. Man slipper dermed å stikke seg ofte, slik man må gjøre ved bruk av penn. Generelt gir den jevne insulintilførselen ved pumpebehandling et mer stabilt blodsukker enn om man bruker penn, hvor man setter større doser insulin flere ganger iløpet av døgnet.

Pumpen er en liten dataenhet. Den programmeres slik at den leverer de insulinmengdene jeg trenger til ulike tider på døgnet. For eksempel er insulinbehovet mitt mindre om natten enn om dagen. Slike basaldoser er individuelle, så her må man prøve seg fram.

Ved måltider eller dersom blodsukkeret av ulike grunner er høyt (feks ved trening, stress, sykdom eller lite søvn) tilføres ekstra insulin. Disse midlertidige bolusdosene bestemmer og aktiverer jeg selv ved behov.

 

medtronic_devices_520x320_tummy
Omtrent slik så den gamle pumpen min ut. Foto: Medtronic

Jeg brukte insulinpumpe tidligere, men syntes det var upraktisk. Den var alltid i veien. I tillegg gjorde gastroparese og fordøyelsessykdom næringsopptaket lite forutsigbart. Å ha en pumpe som kontinuerlig leverer insulin ble for risikabelt. Ergo har jeg valgt insulinpenn de siste 20 årene. Men nå som magesekken er borte, prøver jeg på nytt. Dette forsøket er forøvrig også et ledd i en utredning for transplantasjon av bukspyttkjertelen.

Pumpen jeg brukte tidligere, fungerte slik de fleste pumper på markedet gjør: Pumpen er både insulinbeholder og kontrollenhet. Insulinet leveres via en tynn slange fra pumpen til kanylen i huden. Man må derfor bære «hele pakka» på seg hele døgnet. Dersom man vil svømme eller gjøre aktiviteter der pumpen enten blir våt eller i veien, må hele systemet kobles fra.

Men nå har jeg altså fått et slangeløst alternativ. OmniPod består av 2 separate komponenter; en liten Pod (insulinbeholder) og en trådløs fjernkontroll. Uten slange i mellom!

 

omnipodpump
Min nye, slangeløse insulinpumpe. Den hvite Pod`en (til venstre) monteres til huden, og styres med fjernkontrollen. Som kan styles 🙂 Foto: OmniPod

 

Pod`en skytes enkelt fast til huden, og holdes på plass med et plaster. Akkurat som den kontinuerlige blodsukkermåleren. Med fjernkontrollen styrer jeg hvor mye insulin Pod`en skal frigi. Siden systemet er slangeløst, trenger ikke fjernkontrollen bæres på kroppen. Den kan sågar ligge hjemme mens jeg er på trening eller er ute og danser på bordet – såfremst jeg ikke trenger bolusdose (måltidsdose). Basaldosen (den kontinuerlige dosen) er nemlig forhåndsprogrammert i den lille Pod`en som sitter på kroppen.

Dette gir meg full bevegelsesfrihet, og betyr mye for livskvaliteten min. Med klær over, er Pod`en usynling.

Kult, ikke sant?

 

IMG_1789
Insulinpumpe øverst, sensor for glukosemåler nederst. Godt arma er lang! 🙂

 

 

 

Reklame

9 kommentarer om “Ny dings! OmniPod”

 1. Hei!
  jeg skal få insulinpumpe i morgen, sånn gammel type, har spurt om Omnipod men det fikk jeg ikke, har hatt diabetes i 32 år og har hatt store problemer de siste to årene.
  vet du hvorfor du fikk omnipod? jeg har ikke lyst på sånn med slange i det hele tatt og har lyst å droppe hele greia hvis jeg ikke får omnipod.

  Likt av 1 person

  1. Hei! Det skal spesielle grunner til å få Omnipod, desverre. Årsaken til dette er at den er kostbar. Begrunnelsen for at jeg fikk, var at jeg skal legge ut tarmen (få pose på magen), samt annen organsvikt. Ønsker deg lykke til med insulinpumpe! Krysser fingra!

   Liker

 2. Hei Silje, Så gøy og lese om dine erfaringer med bruk av insulinpumpe og sensor. Jeg skal nå ha ny pumpe og er veldig usikker på hva jeg skal velge. Jeg kvalifiserer for og få pumpe med sensor pga mye lavt blodsukker. Jeg tenkte at Medtronic sin 640 modell så fin ut, et pluss at den stopper insulinet ved lave bs. Men jeg skjønner at du ikke var så fornøyd med denne ? Var det sensoren du var misfornøyd med ? Jeg løper mye og ønsker en modell som er lett og bære med seg og som tåler svette og trening.

  Liker

  1. Hei Ann Kristin!
   Det jeg synes er så bra med OmniPod er at den er slangeløs. Det er virkelig gull for meg, både mht trening og annet. Ulempen er at jeg da må ha en glukosemåler i tillegg. Med Medtronic sine pumper er sensoren implementert i pumpen, etter det jeg har forstått (da jeg brukte Medtronic-pumpe for mange år siden, var ikke kontinuerlig glukosemåler funnet opp).
   Valget mellom slange eller en ekstra sensor var for meg veldig enkelt – jeg trives SÅ mye bedre uten ledning 🙂 Masse lykke til! 💖

   Liker

 3. Hei Silje. Du skriver at Omnipoden er kostbar. Hvor kostbar ? Og hvem avgjør hvem som får en slik dings. mvh tobby voilås (pappe til nydiagnostisert sønn)

  Liker

  1. Hei Tobby! Her er et svar fra Diabeteslinjen:

   «Du må henvises til spesialisthelsetjenesten av din fastlege. Insulinpumper søkes tildelt kun i samarbeid med lege og diabetessykepleier på sykehuset. Det er også disse som avgjør om insulinpumpe er et aktuelt hjelpemiddel for deg.

   Valg av pumpe baseres på en tildelingsrangering. Rangeringen kan avvike når den enkeltes behandlingsbehov tilsier dette. Dette bestemmes og dokumenteres av forskrivende lege».

   Jeg fikk Omnipod på grunnlag av andre sykdommer og pga kirurgiske inngrep som gjør det vanskelig å ha insulinpumpe med slange. Omnipod er vesentlig dyrere enn andre insulinpumper. Jeg lurer på at det var snakk om ca 50 000,00 for OmniPod, mens andre pumper ligger rundt ca 30 000,00. Men ta dette med ei klype salt, jeg kan heller sjekke dette ut snarest.

   Jeg kan ikke få fullrost OmniPod nok, det er virkelig mye frihet i en slangeløs pumpe vs en med slange. Fordelen med pumper med slange, er at det kan være integrert kontiunerlig glukosemåler i disse. Med OmniPod må sønnen din eventuelt ha en egen blodglukosesensor i tillegg, dersom det er ønskelig. Selv bruker jeg Navigator 2. Veldig fornøyd med denne også, men vet at mange synes Dexcom er enda bedre (Dexcom har jeg ikke fått prøvd). Skriver mer når jeg har funnet ut av prisen på OmniPoden 🙂 Nøl ikke med å be om OmniPod – jeg tenker at for et barn må det være veldig fint med full bevegelsesfrihet. Livskvalitet er et viktig argument å ta med til legen. Mvh Silje

   Liker

   1. Hei igjen Tobby. Nå har jeg henvendt meg til OmniPods kundeservice et par ganger i dag, men de kan/vil ikke oppgi prisen.

    «Hei igjen.
    Vi har dessverre ikke mulighet til å oppgi pris til brukerne, nei…
    Skulle gjerne hjulpet deg, men kan dessverre ikke det.

    Mvh Ypsomed»

    Så da er altså prisen en statshemmelighet…
    Håper sønnen din kan få en slik – ønsker dere lykke til!

    Mvh Silje

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s