Tyrosin. Good shit.

 

For en tid tilbake ble alt veldig mørkt. Rullegardina var dratt ned. Det hender seg, når man er syk og har store smerter over lengre perioder. Det krever sin mann! Jeg var så utmattet at jeg ikke hadde overskudd til noe. Det eneste jeg prioriterte – og klamret meg fast til  – var styrketrening. Jeg brukte alt jeg hadde av vilje og krefter til det. Men så nådde jeg et punkt der jeg trengte noe mer. For livet skal jo være mer enn trening?

 

Bilde

På tradisjonelt vis ble jeg satt på antidepressiva. De skulle løfte meg opp til mentalt bakkeplan igjen, og de skulle gi den utilfredsstillende smertebehandlingen et lite dytt i riktig retning. Skeptisk? Åja…

Jeg reagerer nemlig ikke på slike medikamenter slik de er ment. Jeg blir om mulig enda mer tom, jeg føler meg humørflat og isolert, og mister engasjementet og evnen til å ta fatt. Jeg vet at mange har god virkning av antidepressiva, og godt er det! Men jeg synes det er verdt å skrive litt nyansert om det fordi det kanskje finnes flere enn meg som ikke følger boka.

Antidepressiva virker primært ved at de øker tilbudet av serotonin, noradrenalin og/eller dopamin i nervesystemet. Dette er såkalte signalstoffer eller transmittorsubstanser som øker aktiviteten i deler av hjernen og kroppen. De fungerer som kroppens «eget rusmiddel», og sørger for at vi holder oss glade, våkne, føler velvære og at vi kan takle stress under ekstreme forhold.

Antidepressive legemidler tilfører ikke nytt serotonin, noradrenalin eller dopamin, men stimulerer kun kroppens egen utskillelse av disse. Antidepressiva gis ofte i forbindelse med depresjon og angst, men også ved langvarig smerte der tradisjonelle smertestillende preparater ikke gir adekvat effekt. Doseringen er individuell, og effekt oppnås først etter flere ukers behandling.

Fordi jeg reagerer så utradisjonelt på antidepressiva, har jeg lett med lykt og lupe etter alternativer som kan påvirke utskillelsen av disse signalstoffene. Det jeg fort fant ut, men som ingen lege fortalte meg, er at flere aminosyrer påvirker signalstoff-tilgjengeligheten. Jeg gjorde meg noen tanker rundt at ved mangel på aminosyrer mangler man byggesteinene for at signalstoffene i det hele tatt skal kunne syntetiseres. Ergo vil ikke antidepressiva ha effekt.

Aminosyremangel kan forekomme hos mennesker med svekket enzymproduksjon, utilstrekkelig næringsopptak, mage- og tarmproblemer, kronisk sykdom, langvarig stress, utmattelse, rekonvalesens etter sykdom eller operasjon, hos premature barn og hos eldre mennesker.

Mangeltilstander gjør at jeg får tilskudd av vitaminer og mineraler, samt stoffskiftemedisiner. Med det i bakhodet, syntes jeg dette var interessant. Aminosyren tyrosin pekte seg ut som en fellesnevner her. Kunne det være så «enkelt» som at jeg manglet nettopp tyrosin?

Før jeg stupte inn i helsekostforretningen, forhørte jeg meg selvfølgelig med legene. Jeg ville ikke gjøre noe som kunne skade. Antidepressivaen var seponert uansett, den var ikke akutell for meg å stå på iallefall. Heller engasjert dritthverdag enn flat og dau..!

Så jeg tok min første kapsel med L-Tyrosin. Og før det var gått et par timer merket jeg små, positive forandringer. Jeg vet man skal være forsiktig med å uttale seg om slikt, og jeg kjenner til placeboeffekten. Så ta det for det det er – personlig opplevelse. Men jeg følte meg raskt mer våken, hjernetåka lettet litengrann, jeg ble rett og slett litt lettere til sinns. Smertene forsvant ikke på noen måte, og stoffskiftemedisiner må jeg jo fortsatt ta, men tiltakslysten og motet kom sakte men sikkert tilbake. Det er vel ingen vidunderpille. Eller jo, kanskje jeg synes den er det. I kombinasjon med trening, som også påvirker dopaminnivået på flere positive måter.

 

 

Bilde

 

Her er dokumenterte fakta om dopamin og tyrosin:

Dopamin har mange viktige oppgaver; som å stimulere hjerte og oksygenopptak, holde stoffskiftet og kroppen i gang med tilstrekkelig energi, og å påvirke vårt følelsesliv slik at vi føler glede. Det gir en opplevelse av pigghet, fokus, motivasjon, tilfredshet og trivsel.

Er stressnivået høyt, som feks ved langvarig sykdom eller depresjon, vil dopaminnivået falle.

Dopamin er syntetisert i nervevev og i binyrer fra aminosyren tyrosin. Denne aminosyren er ikke bare forløperen til dopamin, men også til stresshormonene adrenalin og noradrenalin. Disse to hormonene blir frigjort ved stress. Jo større belastning og jo høyere nivå av stresshormoner, desto mer faller dopamin-nivåene.

I tillegg til dopamin og stresshormoner, er aminosyren tyrosin også nødvendig for å danne skjoldbruskkjertelhormoner og er dermed viktig for stoffskiftet. Som igjen er «batteriet» vårt.

Matvarer som inneholder aminosyren tyrosin er lurt å implementere i den daglige kosten. Høyest på humørmatlista scorer cottage cheese (1500 mg i en kopp!), avocado, mandler, kylling, kalkun og banan. Har du nedsatt opptak av næringsstoffer og/eller høy produksjon av stresshormoner kan tyrosin-tilskudd være tingen å prøve (personlig anm: Her synes jeg det er litt morsomt å tilføye at jeg i flere år har hatt et avhengighetsforhold til nettopp cottage cheese og bananer! Lenge før jeg visste dette. Tilfeldig..?)

Det er ikke kjente skadevirkninger ved å bruke tyrosin som kosttilskudd. Kroppen bryter ned eventuelt overskudd. Du blir heller ikke avhengig av kosttilskuddet på noe vis.

Også for friske mennesker med lettere plager eller for de som ønsker et optimalt utbytte av trening, kan tilskudd av enkelte aminosyrer være et godt alternativ. Spesielt tyrosin.

 

 

 

Reklame

15 kommentarer om “Tyrosin. Good shit.”

 1. Hei Silje. Dette var veldig interessant lesing. Jeg sliter selv med søvnproblemer, angst, depresjon og spenningshodeverk. Det har gått som hånd i hanske nesten hele mitt voksne liv. Er det ikke det ene så er det andre. Jeg går selv på antidepressiva og kjenner igjen den flate følelsen du beskriver. Man blir liksom verken helt trist eller helt glad og det blir jo feil det også. Kanskje jeg skulle prøve Tyrosin. Det kan jo være verdt et forsøk. (og de har jeg hatt mange av:) Uansett vet du om det er skadelig å prøve Tyrosin når en går på antidepressiva? Er litt redd for å slutte med de også. Leger sier jo at antidepressiva ikke er vanedannende, men det er litt feil for jeg kjenner at jeg rett og slett ikke tør slutte med de. Det tror jeg ganske mange gjør. Klem fra meg

  Likt av 1 person

  1. Kjære deg Cecilie!
   Så bra om innlegget var til interesse for deg. Først av alt, så må jeg bare understreke at dersom du vurderer å slutte på antidepressiva, bør du gjøre det i samråd med lege og/eller psykolog/psykiater.

   Mange leger vil nok av tradisjon helst at du skal fortsette på dem, men dersom du ønsker å gjøre et forsøk, er det viktig at de støtte deg og at det gjøres under kontrollerte forhold. Må vel innrømme at jeg sluttet mot legenes anbefaling. Men jeg har gjort det før, og visste hva jeg gikk til.

   Det er altså absoutt en fordel å gjøre det sammen med lege eller psykolog. Da får du (forhåpentligvis!) bedre oppfølging rundt det. For som du sier; selv om de ikke er vanedannende på den måten vi tenker på selve definisjonen, så kan det være beintøft å slutte på dem. Også selv om man ikke har særlig positiv virkning av dem. Man føler seg rimelig sårbar og hudløs i utgangspunktet, og da er det viktig å få hjelp og støtte.

   Jeg fant utrolig hjelp i bare tanken på å få tilbake følelsesregisteret mitt. Jeg savnet å føle glede og engasjement. Det er mer verdt enn å unngå de tunge tankene. Og så visste jeg at jeg hadde treningen – den er verdens beste antidepressiva for meg. Selv om det var (og er!) mange dager jeg egentlig ikke skjønner hvorfor jeg i det hele tatt gikk på trening, så gjør det noe med hodet allikevel. Bare følelsen av å ha prøvd. Følelsen av å takle greier. Jeg har lært meg til å gi meg selv en god klapp på skuldra bare for å prøve – og ikke være så opptatt av hvor effektiv eller «flink» jeg er. Mestringsfølelsen steg mange hakk med en gang jeg tenkte litt nytt. Og da opplevde jeg håp og glede med en gang! Og det er nettopp der tyrosinen også kommer inn som en god hjelper. For selv om den verken fjerner smerter eller sorger på den direkte måten, så løfter den min egen evne til å håndtere det. Om du skjønner? Jeg får rett og slett mentalt overskudd til å fikse hverdagen litt bedre. Og det var nettopp det antidepressivaen IKKE gjorde for meg.

   Det er ikke kjente bivirkninger ved å innta tyrosin-tilskudd – ei heller om man står på antidepressiva. Men forhør deg med legen som har skrevet ut preparatet til deg. Antidepressiva finnes i flere kategorier, og har dermed litt ulike virkningsmekanismer. Jeg opplevde bare at antidepressiva «sauset til» hjernen min, og har prøvd ulike typer i mange runder.

   Jeg ønsker deg lykke til – uansett hva du velger å gjøre! Som nevnt i innlegget, så vet jeg at mange har god virkning av antidepressiva. Og da er det jo ingen grunn til å slutte på dem. Men dersom du er som meg, og opplever at de egentlig bare gjør vondt verre, så kan det absolutt være verdt å prøve å seponere dem under kontrollerte forhold. For meg ble tyrosin en veldig bra løsning.

   Stor klem!

   Liker

   1. Hei Tusen takk for langt og godt utfyllende svar. Jeg vil høre med legen min om jeg kan ta begge deler i første omgang. Det som antidepressivene jeg går på også gjør er visstnok å gjøre meg litt trøttere så jeg sover bedre. Så derfor ble jeg helt søvnløs når jeg forsøkte å slutte. Det var jo heller ikke bra. Men jeg har fått diagnosen katastrofetenker av en psykolog engang og kanskje Tyronsin kunne hjulpet meg litt med dette. Jeg tenker alltid det verste når noe skjer eller jeg kjenner noen vondter. Det er utrolig slitende i tillegg til den fysiske smerten. Men jeg finner også mye overskudd og mestringsfølelse i trening. Prøver å få til 3 joggeturer i uka og to-tre lange turer med hunden min. Utenom det har jeg nå prøvd meg litt på yoga. Kjenner at det hjelper veldig mentalt, særlig løpeturene. Styrketrening har jeg forsøkt meg på, men det er ikke noe for meg.

    Leste også innlegget ditt som var i avisen. Du er jammen tøff og har gått gjennom mye. At du klarer å gripe fatt i styrketrening og gjøre det beste du kan der når du er så syk synes jeg er veldig beundringsverdig. Jeg kjenner at det gav meg styrke å lese det. Stor klem

    Likt av 1 person

  1. Hei! Ja, jeg er ståltilhenger! 😉 Tar det hver eneste dag. Det har iallefall vært lovlig å innføre til Norge, sist jeg bestilte det var i februar tror jeg. Jeg har kjøpt både på iHerb og Vitacost. Det du kan gjøre for å være HELT sikker på at ikke reglene er endret, er å sende en mail med link til produktet til

   klassifisering@legemiddelverket.no

   De pleier være kjappe med å svare. Lykke til og riktig god helg! 🙂

   Likt av 1 person

 2. Hei Silje. Tusen takk for veldig godt innlegg. Jeg sliter og med mye, er kronisk syk med mange sjeldne diagnoser. Har nettopp hatt en operasjon ( det er nr 18, de siste 7 år) som skulle hjelpe med en av diagnosene. Men mine problemer med stoffskiftet og binyrer er nå så store at jeg ikke kommer videre i bedringen etter siste operasjon. Utmattelse, null energi, brainfog, får ikke sove før langt på natt, sterke hodesmerter og verk i hele kroppen, er noe av det jeg sliter med. Jeg går på endel smertestillene, har og prøvd Sarotex. Men som jeg sa til legen min, det var som noen dro ned en rullegardin når jeg tok de, så jeg sluttet. ( jeg tok liten dose for smerter) Så måtte jeg le litt, når jeg leste om ditt forhold til cottage cheese og bananer, for jeg har akkurat det samme forholdet til de og har hatt det lenge. Det hadde vert fantastisk om tåken lettet og om jeg kunne få tilbake litt glede i mitt liv. Ikke minst bli meg selv igjen, selv om jeg har smerter, så hadde bare det blitt et nytt liv. Så jeg skal og prøve denne nå, for jeg har en boks stående, men har ikke tørt å bruke den, siden jeg går på Thyroid medisiner. Igjen tusen takk for ditt flotte innlegg.

  Liker

 3. Hei!

  Hvordan går det med dette? Kom over bloggen din da jeg søkte på tyrosin. Ser det er en stund siden du skrev om dette. Kjøper min første boks i dag, og prøver 😊

  Liker

  1. Hei! Den tas fortsatt..! Det er ikke sånn at absolutt alt blir fryd og gammen, altså. Men jeg merker forskjell når jeg prøver en periode uten. Litt som med dagslys – kan nesten sammenligne med det. I mørketida er alt tyngre, og sånn synes jeg det er med tyrosinfrie perioder også. Håper den funker for deg! 🙂

   Liker

 4. Takk for svar. Er glad jeg kom over bloggen din, det understøttet hva jeg selv fant ut ved å Google på litt ulike ting i forhold til hva jeg sliter med. Jeg ble så glad, for jeg kjenner positiv virkning allerede en halvtime på den første tabletten! Er det mulig ?! Det virker helt klart til å være noe jeg trenger – og har trengt i flere år faktisk. Helt fantastisk! Kjøpte boksen på helsekosten , tyrosin 500 MG, og leser at du kjøper på iHerb. Det må jo være mye billigere! Hvor mange mg kjøper du da?
  Etter under en halvtime ble lyset slått på i hodet, helt utrolig! Forstår nå hva du mener med det. Tåken lettet ganske mye, følte meg klarere i hodet. Så jeg er veldig spent på å se om den letter flere plager altså 😊
  PS: jeg også er veldig glad i cottage cheese og bananer he he. Nøtter også.

  Likt av 1 person

  1. Hei igjen! Hvordan går det i dag? Håper så inderlig den gode virkningen fortsetter! Jeg har endt opp på 750 mg/dag. Ei stund tok jeg 50 mg 2 stk/dag. Men fant ut at en på 750 på morgenen er tilstrekkelig for meg. Ønsker deg alt godt!

   Liker

   1. Hei! 😊 Ser du skriver 50 mg X 2. Mener du egentlig 500 mg? I dag tok det litt lenger tid før jeg kjente den sterke gode virkningen. Ca to timer tok det i dag. Ble nok bedre og bedre virkning utover kvelden i går også , ikke bare en halvtime umiddelbart etter. Ble ganske rolig , og det var svært tiltrengt. Er utmattet etter en lang stressbelastning. Angst avtok betraktelig også.

    Er det best å evt prøve seg på høyere dose etter en stund ? Og heller holde seg på 500 mg den første uka eller to, kanskje. Har du noen bivirkninger av noe slag ? Evt helt i starten ? Når jeg tenker meg om nå- har slitt med dårlig hukommelse en stund – så fikk jeg kraftig hodepine på venstre side av hodet , etter noen timer i går. Men det gikk over. Og nå har jeg fått en kvalme og litt magesmerter. Det siste her har kommet og gått litt den siste tiden , så vet ikke om det er fra tyrosin.

    Å ta tyrosintilskudd som hjelper kroppen til å produsere dopamin er vel generelt bare positivt ? Eller er det noen grunner til at man ikke skal ta det? Går på levaxin for lavt stoffskifte også. Og en hel del vitaminer og mineraler for å prøve å få mer energi og også for å roe ned nervesystemet.
    Hørte med legen først , og han sa ikke noe på å prøve tyrosin.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s