Jeg er transplantert

IMG_5277

 

Så var det gjort. Jeg har fått ny pankreas (bukspyttkjertel). Jeg har – foreløpig iallefall – ikke diabetes lengre. Det er helt surrealistisk å tenke på. Og like merkelig er det å velge sine ord når man skal skrive om det. Det har nok ikke gått helt opp for meg enda. Jeg trenger tid til å reflektere, fordøye og ta inn det som har skjedd.

For alt skjedde i rekordfart. Det tok ikke mange timene fra forrige oppringing fra Rikshospitalet (les mer om det her) til neste. Jeg var sammen med min kjære Sten denne gangen også. Det er jeg så utrolig takknemlig for. Og nå var jeg mye roligere. Nå visste vi.

 

IMG_5387
Dagen derpå

 

Jeg er veldig sliten, så jeg får heller fortelle litt pø om pø. Men kort oppsummert; Transplantasjonen var vellykket. I noen dager. Alle parametre tilsa at alt gikk fint, og at kroppen min leget seg raskt. Jeg var sterk, tålte mye smerte og ble omtalt som et mirakel (!). Blodsukkeret ble umiddelbart normalisert, og alt var etter forholdene tilfredsstillende. Men så snudde det.

I uke 2 fikk jeg avstøting av det nye organet. Det betyr at kroppens immunforsvar ikke aksepterer det nye organet, og vil støte det fra seg. Hestekurene med enda mer antisupressiva og t-celle-gift (begge for å forebygge og snu avstøtingsreaksjonen) var hinsides alt. Kroppen fikk ytterligere skikkelig juling.

 

IMG_5383
Helten min ❤️

Det har vært et svært dyktig personale på avdelingene. De er flinke. Jeg har fått tett oppfølging og god opplæring. Men det har vært flere skjær i sjøen underveis likevel. Svært smertefulle betennelser i bukhule og bukspyttkjertel som ikke gir seg, sår i mage/tarm pga alle de sterke medisinene, alvorlige liggesår, isolat, 3 ukers daglig feilmedisinering, undersøkelser som glemmes av og en del annet. Noen av disse tingene kunne enkelt vært unngått hvis rutinene hadde vært bedre og de hadde hørt på meg.

Jeg synes det har vært en tøff greie. Jeg har vært, og er, veldig dårlig. Jeg har spurt meg selv flere ganger underveis: «Er dette verdt det?». Og det er ikke alltid jeg har vært like overbevist over konklusjonen.

 

IMG_5402
Min fantastiske, omsorgsfulle og evig optimistiske mamma ❤️

 

Men klart – det blir verdt det. Jeg vet at når jeg bare kommer meg gjennom, så glemmer jeg alt det vonde. Ønsket om å få komme tilbake til livet får meg til å trøkke på. Men noen lett prosess er det ikke. Det er veldig individuelt hvordan en reagerer på både den tunge medisineringen, operasjonen, hestekurene og prosessen i seg selv. Pankreas er et kompleks organ å transplantere siden den innbefatter tarmen, og tilhelingen tar lengre tid. Tarmsvikten min medfører at jeg trenger 7-dobbelt dose av de immunsupressive medisinene jeg normalt ville trengt, fordi de ikke tas tilstrekkelig opp. Da sier det seg selv at omfanget av de uheldige bivirkningene blir ekstra store.

Men helsiken heller. Jeg lever! Jeg er akkurat utskrevet fra sykehuset. Jeg skal nå følges opp daglig på Riksen, og forsøker å sove hjemme istedenfor der. Vi vet lite enda om hvordan dette kommer til å gå. Berger vi organet eller ikke? Det gjenstår å se.

IMG_5404
Slik ser det ut nå

 

Men jeg sier til meg selv at jeg har blanke ark, snart et pennal av fargestifter og resten av livet foran meg. Skadene, som 40 år med diabetes og andre sykdommer har påført meg, kan ikke reverseres. De må jeg leve med for alltid. Men tanken på å forhåpentligvis slippe diabetesen, alle bekymringene rundt den, risikoen for å miste synet og enda flere organer … Det er så definitivt verdt det. Selv om jeg ikke liker utviklingen etter transplantasjonen, forsøker jeg å tenke at dette skal gå bra.

Men den aller største drivkraften for livskampen er kjærligheten. Jeg har mine 2 engler, mine stødige fjell. Mamma og Sten. De har vært med meg hele veien, og de har besøkt meg hver eneste dag. De har tatt alle opp- og nedturene på strak arm, og de løfter motet mitt når det butter i mot. Større kjærlighetserklæring finnes ikke ❤️ Måtte jeg en dag få kunne gi noe like verdifullt og fint tilbake.

 

IMG_5382

 

 

Reklame

20 kommentarer om “Jeg er transplantert”

 1. Du er tøff! Har selv vært gjennom det samme, dog sitter jeg her uten den nye reservedeler min. Når du ikke blir hørt så roper du høyere, når du er engstelig så sier du fra, når kroppen din sier at noe ikke stemmer så hører du på den og står på ditt.
  Lykke til vidre! 😊💜

  Liker

 2. Å jøss ka du må gå igjennom!!
  ..og du e fortsatt positiv oppi alt detta..heldigvis har du dine gode England å støtte deg på😊
  Tenke på deg og ber og trur at alt bi bra til slutt😊 d fortjene du virkelig..😊
  God bedring,kjære du😘
  God klæm fra meg 😊

  Likt av 1 person

 3. Heia Silje! Ønsker deg masse lykke til framover! Håper virkelig du har vært gjennom det verste nå, og får gode dager og ei god helse videre. Så godt at du har dine kjæreste rundt deg i denne tida!❤️ Varm klem!👍😊

  Likt av 1 person

 4. Lykke til og god bedring Silje💐💚 Jeg er sikker på at dette går bra! Du er en fantastisk person oppi alt dette, tar alt på strak arm. De gode hjelperne er gull verdt❤️

  Likt av 1 person

 5. Du er en utrolig tøff dame, jeg venter fortsatt på mageoperasjon på grunn av gastroparese
  Er så glad for at du er så flink å dele dine erfaringer med oss
  Det er kanskje litt lettere når man har litt kunnskap om de forskjellige operasjonene
  Ønsker at alt går bra med deg fra nå av
  Stor god bedringsklem fra mec

  Likt av 1 person

 6. Så flott å høre at en så komplisert operasjon gikk bra! Sykdom er ikke lett å hanskes med, og du ser tilsynelatende ut til å klare livet med sykdommen. Beste hilsen Knut Magnus😄

  Likt av 1 person

 7. Silje, Silje💞Fra tærne og opp heier jeg på at dette går godt, du fortjener å oppleve de gode tingene dette kan medføre👍👍👍😘ufattelig mange gode tanker , ønsker og hilsener fra ho Toril og Thomas og Marit💐

  Likt av 1 person

 8. Glede!!! Æ huske den gangen du fikk diabetes og allerede den gang va det snakk om transplantasjon. Du e så fantastisk sterk! Æ heie fremdeles på dæ!!! Klæm

  Likt av 1 person

 9. Hei Silje. Gratulerer med overstått operasjon. Jeg beundrer livsviljen din til å alltid tenke positivt. Jeg har endel helseproblemer men det er bagateller i forhold til hva du må gjennom. Stå på Silje. . Hilsen Knut

  Likt av 1 person

 10. Det var sterk lesning! At du orker å skrive om all elendigheten! Men det hjelper sikkert. Du kan ta doktorgrad på deg selv. Og så gode mamman! Og duver det, og vet sikkert hva påkjenning det er å være pårørende til all elende og usikkerhet. Stå på og hurra for » kjærleiken»!

  Likt av 1 person

 11. Det var sterk lesning! At du orker å skrive om all elendigheten! Men det hjelper sikkert. Du kan ta doktorgrad på deg selv. Og så gode mamman! Og du vet det, og vet sikkert hva påkjenning det er å være pårørende til all elende og usikkerhet. Stå på og hurra for » kjærleiken»!

  Likt av 1 person

 12. Og jeg er nok en gang full av beundring for deg! Som fighter, som ikke gir opp, som takler all «julingen» kroppen din går gjennom både fysisk og mentalt, som evner å smile, som evner å tro, som …., – ja listen kunne vært mye lengre….. og jeg er veldig glad for at du har engler nær deg; kjæresten og mora di, slik at du ikkje må takle alt alene. Og for å ha sagt det, jeg opplever mora di som en flott person som har omsorg for sine og bryr seg om andre. Lykke til, Silje, det er på tide det går din vei i ‘kampen for tilværelsen’!!! Klem til deg ❤️

  Likt av 1 person

 13. Kjære Silje. Nå har du gjort det som din far sa han trodde kom til å bli mulig i framtiden. At en skulle transplantere pancreas. Jeg har aldri hørt om pancreastransplantasjon i helsevesenet, og jeg vet at du har vært i prosess i mange år for å få dette mulig. Mange år med helseplager, eller ordet helseplager er vel ikke dekkende for deg. For noen krevende hverdager du har stått i. Jeg er målløs. Da jeg leste din forrige deling og nå, gråter jeg for deg, Silje. Jeg er rørt over din styrke, jeg gleder meg over at du har funnet den store kjærligheten og jeg er imponert over at du våger å tråkke i ukjent terreng for tro og håp for et bedre liv med sykdom,- eller aller helst uten sykdom. Jeg ønsker deg så inderlig det beste, for kroppen, sjela og kjærligheten. stor klem fram meg<3

  Likt av 1 person

 14. Ønsker deg all mulig lykke til! Det fortjener du!
  Ersikker på at du kommer deg igjennom dette og får et godt og vakkert liv med kjæresten og den gode mammaen din! Sender deg gode og helende tanker!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s