Øyeblikkelig hjelp

 

img_3864

 

Jeg nærmet meg målet: Å bli ferdig med utredningen slik at jeg kunne komme på organventelisten. Men så trakk jeg Svarte-Per, og er ute av dansen for ei god stund. At noe så lite og uskyldig kan få så fatale konsekvenser …

Det har vært hektisk, med store undersøkelser på Rikshospitalet i tillegg til mye annet på andre sykehus. Helt vanvittig program, har jeg tenkt. Har jeg krefter til alt dette? Samtidig har jeg vært lettet, det er jo dette jeg har ventet på så lenge. Håpet har vært drivkraften, selv om jeg har slitt med pågangsmotet. Den nagende følelsen av at det er for seint, løpet er kjørt, jeg orker snart ikke mer …

Så skulle det vise seg at jeg har fått infeksjon i beinet, såkalt osteomyelitt. Det hele startet med et gnagsår som jeg fikk i vår. Jeg har stelt såret etter alle kunstens regler, men det har aldri blitt helt bra. I jula ble såret hissig. Jeg fikk hastetime hos fastlege, ble satt på antibiotika og henvist til øyeblikkelig hjelp på Aker sykehus. Her fikk jeg opprinnelig time først 3 uker senere. For å gjøre en kranglete historie litt kortere, fikk jeg «feil øyeblikkelig hjelp alt for sent». Så nå – en måned, mye vingling og mangelfull behandling senere – har infeksjonen også gått inn i beinet. Jeg ble oppringt samme kveld som jeg ble utskrevet fra Rikshospitalet, så da var det bare å pakke seg avgårde til Ullevål sykehus.

Dette er ikke good news. Infeksjonen må være sanert før jeg kan komme på organventelisten. Dette fordi jeg ved transplantasjon får store mengder medisiner som hemmer immunforsvaret, slik at kroppen ikke støter fra seg det nye organet. Derfor skal jeg være helt infeksjonsfri før jeg kan godkjennes for ventelista.

Behandling av osteomyelitt tar minimum 2 måneder. Det betyr minst 2 måneder ekstra venting, hvor skadene stadig blir større pga organsvikt.

Før behandlingen startes, må jeg ta en biopsi (vevsprøve) av beinet for å bestemme hvilke bakterier det er snakk om. Enten blir det minimum 2 mnd med intravenøs antibiotika, eller amputasjon av tå. Jeg har tatt et par MR-undersøkelser av beinet, først når disse svarene foreligger kan man vurdere hvor mye som eventuelt må fjernes. Jeg vil antakelig spare tid på å amputere. Og vil dermed komme raskere på organventelisten. Jeg vet jammen ikke helt hva jeg skal gjøre dersom jeg må velge.

Det er lang venteliste – også på beinbiopsi. 40 pasienter står foran meg i køen bare på Ullevål sykehus akkurat nå. I ventetiden skal jeg ikke ta antibiotika, fordi det kan redusere testens nøyaktighet. Ideelt sett burde en slik biopsi tas 5 dager etter avsluttet antibiotikakur, for så å igangsette spesifikk behanding umiddelbart. Med andre ord skulle jeg tatt biopsien i dag. Kirurgene sier at jeg kan regne med 2-3 ukers ventetid, men at sjansen kan by seg tidligere hvis jeg er heldig. Jeg synes det er urovekkende.

Dette er «øyeblikkelig hjelp» i et veldig rikt land.

Reklame

8 kommentarer om “Øyeblikkelig hjelp”

 1. Det går bare ikke an! Kjenner jeg blir så sint og fortvilet på dine vegne, vel vitende om at det ikke hjelper deg i det hele tatt. Hvordan er det mulig å være så sinnsykt uheldig? Og hvorfor i alle dager speeder de ikke opp prosessen når feilen tydeligvis ligger hos dem, og du er avhengig av å friske til før den forestående operasjonen? Har du snakket med pasientombudet?

  Likt av 1 person

 2. Hei! Jeg følger deg og ditt drama, du er så god til å skrive! Lykke, lykke til! Ønsker deg alt godt! Vennlig hilsen Kirsten Olsen, Tynset.

  Sendt fra min iPhone

  Likt av 1 person

 3. WHAT? Dette er jo helt vanvittig! Jeg er rett og slett målløs….. og tenk at en TÅ kan gjøre så mye ugagn… utrolig begge deler egentlig! Sender deg uansett en stor, god klem samt at jeg krysser alt jeg har for at detmå gå din vei nå. Tenker mye på deg.

  Likt av 1 person

 4. Det er noe riv ruskende galt i helsesystemet. Politikken med at man må spare penger forskjellige steder fordi Norge er dårlige på kost/nytte på helse stemmer ikke, det skyldes at man sammenligner med lavkostland med lave lønninger. Justert for kostnivå i høykostland er vi bra. Så det kommer krav om å spare penger/omorganisere/kutte kostnader uten at det er grunn til det. Ønsker deg alt det beste.

  Likt av 1 person

 5. Hei Silje !!

  En varm hilsen til deg fra oss her i Kåfjord med ønske om god bedring !! Stå på videre fremover – håper alt går bra og at det ordner seg etter hvert !

  Varm klem og lykkeønsker fra May Tove og Johnny

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s