Jeg elsker 17. mai! Selv om mang en feiring har blitt noe redusert på grunn av dårlig helse, så akter jeg ikke å la det få bli en tradisjon. Banna bein! Derfor er jeg stadig på jakt etter løsninger som gjør at denne gilde festdagen kan bli så fin som mulig. Her er noen tips – og sitter dere med flere blir jeg kjempeglad om dere deler i kommentarfeltet!

∗ Prøv å være uthvilt. Det er jo ikke enkleste sak i verden til en 17. mai. Mange er aktive i lag og foreninger, er småbarns- eller russeforeldre, har hatt vårdugnad eller sjau i båt/hytte/hage— det er mye som skjer på denne tiden. Desto viktigere er det å prøve å lade batteriene før den store dagen. For er kroppen utslitt og full av stresshormoner, tåler vi ikke utskeielser så godt. Jeg merker det veldig godt på mage og fordøyelse dersom det er (for) mye som skjer.
∗ Mange tar en kopp kaffe for å skru opp energien iløpet av dagen. Magen min tåler ikke kaffe så godt, så da tar jeg heller en koffeinpille. Det funker – og jeg er spart for smerter og ekstra magesår.
∗ 17. mai = is! Et godt alternativ for deg som ikke tåler melk, fløte, egg eller sukker så godt, er slush og saftis. Cola-slush er favoritten her til gards! Ypperlig for deg med gastroparese også, fordi det er så lettfordøyelig. Den kjølende effekten er faktisk også nyttig dersom man har vondt.
∗ Skal du forsyne deg fra tapas- eller koldtbord? Erstatt tungtfordøyelig kjøtt og fisk med kylling, kalkun, marinert eller godt mørnet kjøtt. Farsemat er mer lettfordøyelig enn rent kjøtt.
∗ Styr unna røykt, tørket, speket, veldig fet og veldig salt mat.
∗ Et fint alternativ til brødmat er potetlomper og speltlomper fra Buer (fås kjøpt i vanlig dagligvarehandel). Disse tåler iallefall jeg mye bedre. Et pluss er også at de inneholder mer proteiner og mindre karbohydrater enn tradisjonelle lomper. De nye potetlompene smaker som de gjorde på kjøkkenet til mormor i Sogn og Fjordane. Nesten.
∗ Dersom du tar medisiner som påvirker fordøyelsessystemet, sørg for å «time» dem på best mulig måte slik at dagen blir så bra som mulig. Ha også med deg et lite ekstralager av fordøyelsesregulerende midler, syrenøytraliserende, kvalmestillende, betennelseshemmende og smertestillende hvis du bruker det. 17. mai er jo rene etegildet, og kan dermed være en prøvelse for oss med sarte mager 🙂
∗ Unngå hold in-plagg rundt magen. Eller begrens det til deler av dagen. Et unntak er dersom du har nytte av å stabilisere organene.
∗ Skal du i selskap er det ingen skam å spørre på forhånd hva som skal serveres. Antakelig vil vertsskapet synes det er befriende at du spør. Kanskje kan deler av maten serveres atskilt, så kan du unngå det du ikke tåler? Tilby deg å ta med egne alternativer dersom menyen blir helt mismatch.
∗ Får du gjester som må ta spesielle forhåndsregler i kostveien? Ikke vær redd for å spørre gjesten om hva han/hun tåler. Det vil bli godt mottatt – tro meg! Informer gjerne på forhånd hva du har tenkt å servere, så kan gjesten selv ta med alternative produkter/retter. Vi har gjerne skapene fulle av ting vi bruker i matlaging, men dette er ikke nødvendigvis produkter man finner i alle andres kjøkken. Vær tilpasningsdyktige så går alt helt fint!
∗ Husk: Kun DU kan vite hva du tåler. Ingen andre. Følg magefølelsen og dine egne erfaringer, diagnose eller ei.
∗ Styr unna det du vet du tåler dårlig. Har du allergi styrer du unna helt. Er du intolerant, er det vanlig å tåle litt av det meste, men bare LITT og IKKE FOR OFTE. Jeg kan ta`n ut og smake på noe av det jeg har lyst på på en god dag, men erstatter ofte deler av måltidet med noe jeg vet funker bra. I dårligere perioder styrer jeg mer unna. Sikkert veldig forvirrende for andre – og tro meg: Det er det for meg også. Men det er bare sånn det er.
∗ Det kan være lurt å unngå for mye grønnsaker da det inneholder mye tungtfordøyelig fiber. Kokt kan være bedre enn rå. Jeg opplever også at mørkegrønne bladgrønnsaker (grønnkål og spinat feks) er huffehuff. Lyse og lettere varianter (feks isberg og crispisalat) er bedre.
∗ Stekt/ristet brød er bedre enn ferskt dersom du tåler brød dårlig, fordi gjæren er ødelagt.
∗ Skalldyr er lettfordøyelig, men kan skape ekstra mye syre i magesekken.
∗ Skal du nyte alkohol, kan det være fordelaktig å bytte ut den røde med rosè- eller halvtørr hvitvin. Unngå for tunge, for sure og for søte viner. Selv om musserende kan være veldig fristende på en slik dag, kan det gi mer syrerefluks enn viner uten bobler.
Håper noe av dette kunne være til hjelp! Ønsker alle ei flott feiring!