Jeg elsker å trene styrke. Herlighet, det er verdens beste lykkepille! Jeg merker at jeg blir helt overivrig og nærmest bare stotrer fram meningsløse halvsetninger når jeg skal forklare. Jeg blir så sabla ivrig..!
Årsaken er enkel. Jeg har trent meg opp fra å være sengeliggende til mye friskere. Styrketrening gjør mye med kroppen, men vel så mye med hodet. En dag uten trening for meg, er rett og slett en uforløst dag.
Styrketrening er bra for omtrent alt mulig! Bortsett fra det innlysende – at du blir sterkere og endrer kroppssammensetning – så finnes det så mange andre bra greier ved det. Du får mentale baller du ikke ante du var i besittelse av. Du får mestringsfølelse. Du setter i gang masse positive reaksjoner. Du blir venn med smerter på en helt annen måte. Du frigjør masse energi. Du får økt overskudd. Du får bedre selvtillit. Du opplever velvære i egen kropp. Du forebygger og forbedrer helseplager. Du får økt hvileforbrenning (og kan dermed spise mer is!). Du sover bedre om natten. Fordøyelsen blir bedre. Dessuten ser du mye friskere og sunnere ut. Og viktigst av alt: Man MÅ smile! For man blir så glad!
Jeg trener i all hovedsak baseøvelser med bruk av manualer, hantler og vektstang. Jeg supplerer med noen øvelser i slynge, med kettlebells og med egen kroppsvekt. Baseøvelser er flerleddsøvelser hvor du involverer flere ledd og flere muskelgrupper enn i isolasjonsøvelser hvor du aktiverer en og en muskel/muskelgruppe. Fordi baseøvelser aktiverer og involverer flere ledd og muskelgrupper samtidig, blir treningen langt mer funksjonell enn ved isolasjonsøvelser eller øvelser i apparat. Den tunge belastningen gjør også at du får opp pulsen. Baseøvelser ligner i langt større grad kroppens naturlige bevegelsesmønstre som vi utfører i hverdagslivet, og øker derfor stabiliteten, mobiliteten, balansen og den motoriske kontrollen.
Eksempler på baseøvelser kan være:
* Markløft
* Knebøy
* Frontbøy
* Utfall
* Skulderpress
* Benkpress
* Pullups/chins
* Ulike ro-former (fremoverbøyd roing, stående roing, sittende roing)
* Armhevinger
* Dips
Et ekstra stort pluss ved baseøvelser er at de er effektive og tidsbesparende. Og det er gull når helsa er kranglete eller om man er utbrent. Jeg funker bedre med kortere og intensive økter, enn lengre og rolige. Jeg kan bli mer sliten og utbrent dersom jeg bruker for lang tid. Så jeg gir heller maks tyn den tiden jeg er på trening. Men dette må jeg kjenne på fra dag til dag. Noen dager er det full fres, andre dager tar jeg det mer med ro. Det aller viktigste for meg er at jeg får trent og aktivert muskulaturen så ofte som mulig. I perioder tilpasser jeg styrkeprogrammet etter helsa, og da trener jeg etter vedlikeholdsprinsippet. Mens i andre perioder tilpasser jeg programmet etter det delmålet jeg har satt meg. Som jo helst er økt muskelmasse 🙂 Hovedmålet mitt for treningen er uansett en bedre livskvalitet.
Jeg løfter etter utmattelsesprinsippet. Jeg kjører gjerne 3 serier av hver øvelse, med ca 8 reps i hver serie. 1-2 minutter pause mellom hver serie. Dette innebærer at jeg legger på så mye vekt at jeg akkurat klarer å utføre disse 3 seriene med 8 reps med riktig teknikk, før muskulaturen ikke orker mer. Jeg skal altså ikke greie å løfte en repetisjon til. Klarer jeg flere reps gjør jeg selvfølgelig dem, og så legger jeg på mer vekt neste gang. Noe som er hensikten – å enten øke vektmotstanden eller antall reps. For da utfordres muskelen til å utføre mer arbeid enn den egentlig er skapt for, og resultatet er at den vil vokse. Løfter du det samme i en lengre periode og ikke tyner muskelen maksimalt (dette finnes det ulike teknikker for – kommer tilbake til det), vil ikke muskelen vokse, men «bare» vedlikeholdes.
Siden jeg liker å trene ofte, splitter jeg treningsprogrammet i ulike dager for ulike kroppsdeler. På den måten unngår jeg overtrening. For like viktig som å provosere musklene, er det å gi dem tid til restitusjon slik at de kan vokse seg større. Jeg har også fleksibilitet i programmet mitt slik at jeg kan ta meg treningsfri de dagene det føles nødvendig (selv om jeg hater det!).
Det var en litt kort og enkel start om treningen min. Nå kjenner jeg at jeg bare MÅ komme meg på gymmet (som gutta kaller det!) 😉
Hei Silje supertøffa!
God blogg, superimponert over deg!
Ikke lenge siden vi rota rundt på sats Manglerud i blant, men husker jeg feil når jeg trodde du ikke var såååå glad i styrkeøvelser? Mener vi hadde noen samtaler rundt det? Eller husker jeg feil? Hvis jeghusker rett, fortell gjerne litt om hva somfikk deg til å endre syn! Trenger litt motivasjon, ser du! 😉
LikerLikt av 1 person
Hei Ellen! Så hyggelig at du liker bloggen! Blir så glad! Det betyr så masse for meg, så tusen takk 🙂 Kan jeg motivere andre så er det GULL!
Jeg husker ikke helt, men mener jeg var begynt med styrketrening da vi møttes der? Husker iallefall at jeg holdt på å dø under en latinotime, der Ellen Danseløve briljerte med full kontroll 🙂 Jeg prøver meg fortsatt i ny og ne på kondisjonstimer, men det er ikke noe som kroppen min responderer særlig bra på. Det samme gjelder dansingen, den har jeg lagt på is. Styrketrening derimot, der opplever jeg at kroppen svarer på den riktige måten. Kommer til å skrive masse om både motivasjon og trening der man må ta hensyn til «ting» som ikke står i boka 🙂
Litt om hvorfor jeg begynte med styrketrening står også i posten her: https://siljeantonsen.com/2014/04/09/einstein-i-praksis/
Håper du vil følge med! Stor klem 🙂
LikerLiker
Superimponert over pågangsmotet ditt Silje. Du har lenge vært en stor motivator, spesielt når jeg har følt at det har buttet litt imot.
Så nå er mitt nye treningsslagord «Kan Silje så kan jeg».
Håper og tror mange andre vil motiveres av det du gjør og skriver.
Stor klem
LikerLikt av 1 person
Tusen hjertelig takk for så fine ord, Thomas! Det er så stas at du sier sånt..! Du er en veldig god motivator selv 🙂 Og ikke minst gledesspreder..! Stor klem tilbake!
LikerLiker